Naša perjanica već 129 godina

07. listopada 2019.

Naša perjanica već 129 godina

Naša perjanica već 129 godina

Uspinjača, jedna od najljepših prometnih priča Zagreba, koja je započela daleke 1890 godine, nastavlja se dalje te u utorak, 8. listopada, Uspinjača slavi 129 godina otkako je prvi puta povezala Donji sa Gornjim gradom.

Tim povodom postaje Uspinjače prigodno su ukrašene, a prvih 1000 građana koji taj dan kupe kartu za vožnju dobit će razglednicu s rođendanskim motivom.
 
Od samih početaka i sumnjičavih građana, kada je imala dva razreda, izrađena od drva i pokretana na parni pogon, Uspinjača danas slovi kao simbol našega grada i zakonom zaštićeni spomenik kulture. U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Također, može se pohvaliti i naslovom najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 129 godina nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika, posebice ako imamo u vidu da godišnje preveze oko 750 000 građana i turista.
 
Stoga prošećite do Tomićeve ulice, prevezite se „Starom damom“ na Gornji Grad, pustite da Vas ta kratka vožnja vrati u romantična vremena te podno kule Lotrščak uživajte u najljepšem pogledu na naš Zagreb.

Top