Počela izgradnja nove žičare Sljeme

25. siječnja 2019.

Počela izgradnja nove žičare Sljeme

Počela izgradnja nove žičare Sljeme

Gradonačelnik Milan Bandić u petak je na tramvajskom okretištu Dolje, pred mnoštvom okupljenih građana, svečano otvorio radove na novoj sljemenskoj žičari.

Odjeven u radnički kombinezon gradonačelnik je sjeo u bager i iskopao prvu rupu u koju je položen kamen temeljac. U emotivnom govoru poručio je kako smo, nakon rekonstrukcije tramvajske pruge i rušenja stare žičare, dočekali i posljednju fazu izgradnje nove žičare.

„Zagreb je meni dao sve, a ja njemu još nisam vratio ni 20 posto. I zato dok god budem mogao govoriti i hodati, zadnji atom snage ću potrošiti da pomognem ovom gradu“,  kazao je gradonačelnik Bandić

Radovi na novoj žičari trajat će 15 mjeseci, nakon čega će, obećao je gradonačelnik Bandić "Zagreb imati najljepšu žičaru u Europi". 

Nova žičara Sljeme bit će duga 5.017 metara i imat će 84 kabine s po deset sjedećih mjesta. U jednom satu moći će prevesti 1.500 putnika, a vožnja će do gornje postaje trajati 16 minuta. Prema troškovniku, cijena nove žičare je 54,7 milijuna eura. Na međunarodnom javnom natječaju odabrana je ponuda od 39,9 milijuna eura, koja obuhvaća sve radove na izgradnji i opremanje objekata duž cijele trase. Najskuplja stavka je elektro strojarska oprema sustava žičare vrijednosti 14,8 milijuna eura, koju isporučuje i montira austrijska tvrtka Doppelmayr.

Radovi na novoj žičari su podijeljeni u dvije faze. Prva faza, koja će trajati pet mjeseci, predviđa izgradnju garaže i svih temelja duž koridora za osiguranje preduvjeta za montažu opreme. Druga faza trajat će deset mjeseci tijekom kojih će se izvršiti montaža, ispitivanje i puštanje u eksploataciju sustava žičare.

Top