• *Pozivamo sve korisnike koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz prema bilo kojoj osnovi da što prije preuzmu svoje pretplatne kupone za tekuću godinu!*

Autobusni prijevoz

bus

Autobusni prijevoz podružnice ZET organiziran je na području Grada Zagreba i na području gradova Velika Gorica i Zaprešić, te općina Bistra, Luka, Stupnik i Klinča Sela. Cjelokupni autobusni promet odvija se na 129 dnevnih i četiri noćne linije te na 5 linija posebnog linijskog prijevoza. Autobusnih je stajališta na mreži ZET-a 2103, od toga 1614 na području Grada Zagreba.

Radnim danom u vremenima vršnih opterećenja u prometu se nalazi 279 autobusa, subotom 186, a nedjeljom i blagdanom 120 autobusa. Na godinu autobusima ZET-a preveze se oko 94.000.000 putnika. Od 3. rujna 2007. godine, odlukom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, podružnica ZET organizira i prijevoz školske djece. 

Vozni je park tipiziran i sastoji se od vozila marke MAN, Marbus, Mercedes Benz i Iveco, smještenih u garažama Podsused, Dubrava i Velika Gorica. Nova su vozila uglavnom niskopodna, zbog čega je javni gradski prijevoz pristupačan svim kategorijama korisnika. Tijekom 2008. i 2009. godine nabavljeno je 214 niskopodnih autobusa, solo i zglobnih, od kojih se 60 koristi stlačenim zemnim plinom. Početkom 2010. godine niskopodni autobusi čine 83 posto od ukupnog broja autobusa u voznom parku ZET-a.

Od 2007. godine podružnica ZET kao pogonsko gorivo uvodi biodizel, a od 2009. vozi se i na stlačeni plin. Od 3. siječnja 2014. u pogonu je ZET-ova punionica stlačenog zemnog plina za autobuse, a smještena je u Pogonu autobusa Podsused.

Po planovima razvoja, naši će autobusi rabiti isključivo biogoriva što je velik doprinos javnoga gradskog prijevoza u Gradu Zagrebu smanjenju onečišćenja i uklanjanja štetnih čestica što sadržavaju fosilna goriva.

Preuzmite sadržaj

Obavijesti

Zahtjevi za izdavanje pretplatnih karata