Zagrebački holding d.o.o.
Mapa weba Interno-prijava Kontakti
Javni prijevoz u Zagrebu
tramvajima, autobusima, uspinjačom i specijaliziranim vozilima
 
 

Započeli radovi na projektu nove sljemenske žičare

Demontaža stare Žičare Sljeme, koju će naslijediti nova i suvremenija, započela je u ranim jutarnjim satima petka, 17. veljače, na njezinoj nekadašnjoj donjoj postaji.

Prema najavi gradonačelnika, koji je uoči radova sa suradnicima posjetio donju postaju žičare Sljeme, završetak izgradnje nove žičare očekuje se krajem 2018. godine.

Nova žičara trebala bi prevoziti 1500 putnika po satu, putovati brzinom od 6m/s, sa 35 stupova između postaja i 84 najmodernije opremljene kabine sa kapacitetom od 10 putnika po kabini, dodao je gradonačelnik Milan Bandić.

Prve aktivnosti kojima je započela realizacija projekta nove sljemenske žičare, započele su već u četvrtak, 16. veljače, rekonstrukcijom tramvajske pruge Mihaljevac - Dolje.

U zoni  okretišta na Dolju, predviđena je izgradnja budućeg polazišta nove žičare, a obnavljanjem tramvajskog koridora ispunit će se svi potrebni preduvjeti za još bolju prometnu povezanost tim područjem podsljemenske zone.

Za vrijeme rekonstrukcije dionice od Mihaljevca do Dolja, čiji se završetak očekuje u četvrtak, 22. lipnja, tramvajska linija 15 ne prometuje, a uspostavljena je privremena autobusna linija 233A Mihaljevac - Bliznec, koja prometuje Gračanskom cestom do raskrižja Markuševečke ceste i Ulice Klinovec.

Podsjećamo, sljemenska žičara u prometu je  bila od 27. srpnja, 1963. godine, sve do 2007. godine, kada je iz tehničkih razloga obustavljena. 

U trenutcima kada objekt donje postaje žičare Sljeme odlazi u povijest, ekskluzivnim fotografijama podsjećamo kako je davne 1962/63. godine započela njena izgradnja na Bliznecu.