Zagrebački holding d.o.o.
Mapa weba Interno-prijava Kontakti
Javni prijevoz u Zagrebu
tramvajima, autobusima, uspinjačom i specijaliziranim vozilima
 
 

Pilot projekt „Biciklom na autobus“

Na zadovoljstvo ljubitelja biciklizma, u ranim jutarnjim satima srijede, 1. ožujka, započela je realizacija pilot projekta  „Biciklom na autobus“.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u nazočnosti suradnika i voditeljice Podružnice ZET, Ljube Romčević - Žgele, tom je prilikom na terminalu Mihaljevac i demonstrirao postavljanje bicikla na za to predviđeni nosač.

ZET je, podsjetimo, u suradnji s Gradom Zagrebom, omogućio prijevoz bicikala od 1. ožujka do 1. studenoga na brdskim autobusnim linijama 102 Britanski trg - Mihaljevac, 103 Britanski trg -  Kraljevec  te na izvanrednoj liniji 140 Mihaljevac – Sljeme.

Svoje ljubimce na dva kotača, vlasnici mogu staviti na posebne nosače koji se nalaze na stražnjem kraju autobusa i na taj si način olakšati dio planiranog puta. Usluga je, uz kupnju uobičajene karte, potpuno besplatna, a na nosače je moguće istovremeno postaviti tri bicikla.

Važno je istaknuti kako se bicikli prevoze na vlastitu odgovornost,
a biciklist je pritom dužan :
  • korištenje usluge najaviti vozaču
  • sam postaviti i skinuti bicikl
  • koristiti prva vrata za ulazak u autobus
  • izvijestiti vozača do koje će se stanice bicikl prevoziti
  • potvrditi vozaču da je bicikl, nakon izlaska i uklonio

Napominjemo, bicikl se na nosač smije staviti ili s njega ukloniti isključivo na za to predviđenim stajalištima, a osobe mlađe od 18 godina bicikl smiju postavljati samo u nazočnosti odrasle osobe.

Tijekom pilot projekta prikupljaju se dojmovi, potrebe i prijedlozi vezani uz uslugu, a nositelji projekta su Gradski uredi za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada te Gradski ured za prostorno uređenje.