Zagrebački holding d.o.o.
Mapa weba Interno-prijava Kontakti
Javni prijevoz u Zagrebu
tramvajima, autobusima, uspinjačom i specijaliziranim vozilima
 
 

Proljeće na gradskim cestama

Proljeće, uz sunčanije vrijeme i ugodnije temperature, polako mijenja i  prometnu sliku našega grada u odnosu na zimsko razdoblje.

U skladu s toplijim vremenom, na gradskim cestama očekuje se sve veći broj pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala, kao i rekreativaca koji se kreću neposredno uz tramvajske i autobusne koridore. Upravo kretanje uz koridore kojima prolaze vozila viših kategorija te nekorištenje pješačkih prijelaza, bitno povećava rizike od nezgoda.

Odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu od velike je važnosti, a posebnu pažnju sigurnosnom aspektu posvećuju i vozaći tramvaja i autobusa.

Podsjećamo, zaustavni put tramvaja i autobusa znatno je duži od drugih vozila zbog čega je potrebna dodatna pažnja tijekom kretanja, a kako bi izbjegli nesreće i teže posljedice, naši su vozači često prisiljeni naglo kočiti, stoga putnicima preporučamo držanje za rukohvate tijekom cijele vožne.

U većini dosadašnjih nesreća, nažalost, zbog korištenja slušalica i uređaja za reprodukciju glazbe, pješaci nisu mogli čuti zvučna upozorenja, a takva praksa općenito umanjuje primanje informacija iz prometnog konteksta.

Samo zajedničkom suradnjom, međusobnim uvažavanje svih sudionika  i prihvaćanjem sigurnosnih preporuka, naši nam sugrađani pomažu ostvariti još veću razinu sigurnosti koja je imperativ svakog profesionalnog prijevoznika.