U petak u Zagrebu besplatan prijevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom

U petak u Zagrebu besplatan prijevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom
Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem poticanja pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je “Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!".

Grad Zagreb je i ove godine uključen u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti, s posebnim naglaskom na naše najmlađe sugrađane, a sve kako bi djeca spoznala važnost redovitog kretanja, vježbanja, vožnje bicikla, pješačenja i boravka na svježem zraku.

Središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti je "Dan bez automobila" koji će se obilježiti u petak, 22. rujna. Tim povodom je Grad Zagreb za sve građane u petak osigurao besplatan javni gradski prijevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom na području Grada Zagreba sa željom da se građani barem na jedan dan u godini odreknu vožnje svojim automobilima i zamjene ga javnim gradskim prijevozom. 

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2023. ZET se priključuje i edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija). Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske.
Top