5. Zagreb Wind and Brass Festival

17. lipnja 2022.

5. Zagreb Wind and Brass Festival

5. Zagreb Wind and Brass Festival

U subotu, 18. lipnja održan je 5. Zagreb Wind and Brass festival – međunarodni festival puhačkih orkestara.
Otvorenje festivala održano je u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića uz svečani mimohod sudionika i zajedničko izvođenje nekoliko skladbi, dok je koncertni dio programa u suradnji s „Češkom besedom Zagreb“ održan u dvorani Češkog kulturnog doma s početkom u 17 sati. 
Uz domaćina i organizatora, Zagrebački orkestar ZET-a, na festivalu su nastupili Gradski puhački orkestar Zabok te Big Band Bjelovar, dok je međunarodni karakter manifestaciji dao orkestar iz Češke Republike - Městská hudba Františka Kmocha Kolín, koji su došli iz grada bogate glazbene tradicije, u kojem se slična manifestacija uspješno održava već 57 godina. 
Ova manifestacija po prvi put je održana 2018. godine pod nazivom Međunarodni susret puhačkih orkestara, a 2021. godine susreti prelaze u festival i od tad nose naziv Zagreb Wind and Brass Fest, popularno – ZG WIBRA. U protekle četiri godine na njemu je nastupilo 20 orkestara (neki i po više puta), s ukupno oko 1000 sudionika koji su izveli preko 150 skladbi aranžiranih upravo za puhačke orkestre.
 

Top