Europski tjedan mobilnosti 2020.

15. rujna 2020.

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti 2020.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem poticanja pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve!“ (“Zero-emission mobility for all!”) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, a što je naglasila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na predstavljanju Europskog zelenog plana. Ovogodišnjom temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicati uključiv pristup svakog pojedinca.
Unatoč različitim klimatskim, geografskim i društveno-gospodarskim uvjetima diljem europskih urbanih područja, moguće je poduzeti mjere za promicanje ugljično neutralnog i uključivog urbanog okoliša. Stoga Europski tjedan mobilnosti služi i za poticanje ljudi i lokalnih vlasti da poduzmu korake kako bi postigli dugoročan cilj ugljično neutralnog kontinenta.

Ova se manifestacija sastoji od tri cjeline: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su primjerice uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te „Dana bez automobila“,  u utorak, 22. rujna, te predstavlja središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Brojne lokalne samouprave ulažu velike napore u promicanje održive urbane mobilnosti, a najuspješnije konkuriraju za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2018. godine dodjeljuje u dvije kategorije – europskim gradovima s manje i više od 50.000 stanovnika. Njima je 2012. godine pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (Sustainable Urban Mobility Planning - SUMP), a od prošle se godine dodjeljuje i Nagrada za sigurnost u gradskom prometu.

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2020. priključuje se i ZET, edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija). Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske.

Top