HGSS vježbao spašavanje putnika na sljemenskoj žičari

HGSS vježbao spašavanje putnika na sljemenskoj žičari
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u utorak su na sljemenskoj žičari izveli vježbu evakuacije putnika iz zaustavljene kabine kako bi odredili koliko bi im, u slučaju potrebe, trebalo spasilaca i opreme te koliko bi im vremena trebalo za uspješno obavljanje ovakve akcije.
U vježbi koja je trajala četiri sata, sudjelovalo je 13 pripadnika HGSS-a stanice Zagreb. Svaki spasilac nosio je opremu tešku 30 kilograma te su na "mjestu nesreće" demonstrirali svoje sposobnosti i testirali opremu za spašavanje koja je u vlasništvu ZET-a. Vježba je provedena pod pretpostavkom da zbog visine između stupova, vremenskih neprilika i nepristupačnosti terena nije moguće spašavanje putnika sa zemlje. Žičara, inače, ima nekoliko sustava osiguranja da se to ne dogodi, ali postoji i mogućnost da sve stane i da putnike ipak, treba evakuirati iz kabina.

Prvi dio akcije sastojao se od uvježbavanja pristupa kabini i rukovanja opremom, dok se u drugom dijelu vježbala sama evakuacije te je u vrlo kratkom roku uspješno "spašeno" 11 putnika iz jedne kabine.

Simuliranoj evakuaciji osoba iz kabina žičare nazočio je i direktor ZET-a Marko Bogdanović, koji se za ovu priliku odvažio "glumiti" putnika te su ga HGSS-ovci pomoću užadi na siguran način spustili iz kabine na tlo.

Ovakve vježbe dio su protokola o sigurnosti prijevoza putnika te će se i ubuduće redovno održavati. Iduća vježba najavljena je za rujan kada će HGSS-ovci vježbu izvoditi na drugoj dionici žičare i u drugačijim vremenskim uvjetima
Top