Obilježili smo Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

15. veljače 2022.

Obilježili smo Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Obilježili smo Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Zagrebački električni tramvaj i Udruga Krijesnica u utorak su obilježili Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (15. veljače) postavljanjem zastavica sa logom Krijesnice i zlatne vrpce na tramvaje.

Zlatna vrpca simbol je hrabrosti i snage svakog djeteta i mlade osobe na liječenju te ukazuje na dragocjenost njihovih života u borbi protiv maligne bolesti.
Međunarodni dan djeteta oboljelog od raka, koji se u Hrvatskoj obilježava od 2006. godine, globalni je poziv svim vladama i organizacijama na zajednički rad s roditeljima i udrugama, kako bi oboljenje od raka u djetinjstvu postao jedan od prioritet hrvatskog društva.  

U Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli između 120 i 150 djece, a Udruga Krijesnica je od svog osnutka 2000. godine, pružila pomoć preko 1500 obitelji s djecom oboljelom od malignih bolesti.
"Drago mi je da i ZET može dati svoj doprinos u obilježavanju Međunarodnog dana djeteta oboljelog od malignih bolesti te da se postavljanjem prigodnih zastavica na naše tramvaje kod građana dodatno podigne svijest o potrebi pružanja pomoći i podrške obiteljima djece oboljelih od ove bolesti", kazao je Marko Bogdanović, direktor ZET-a.

Cilj ovogodišnje akcije, koja se obilježava širom svijeta, je podizanje svijesti građana o malignim bolestima dječje dobi te slanje poruke da borba ne završava izlaskom djeteta iz bolnice. 
Nakon povratka u matičnu sredinu djeca i mladi se vrlo često susreću s raznim predrasudama i diskriminacijom, dok se iz psihološke perspektive nose sa
strahovima i cijelim spektrom emocija koji su proizašli iz procesa liječenja.

Kroz obilježavanje 15. veljače, skreće se pozornost na borbenost djece, mladih i njihovih obitelji, ali i na nužnost sustavne pomoći i podrške cijeloj obitelji nakon završetka liječenja, od rehabilitacijskih programa pa do edukacije okoline kako da pruži odgovarajuću podršku djeci i njihovim obiteljima.

Top