Obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

15. studenog 2022.

Obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

Obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

ZET se i ove godine pridružio Zagrebačkom dijabetičkom društvu u obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti te je u ponedjeljak, 14. studenog održana javnozdravstvena akcija pod nazivom „Ulicama grada – svjesnost o dijabetesu“.
Akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi održala se u posebno uređenom tramvaju ZET-a u kojemu su bili postavljeni edukativni plakati i privjesnice s porukom. 
Prolazeći frekventnim pravcima našeg užurbanog grada, tijekom dva sata vožnje izvršeno je ukupno 162 mjerenja šećera u krvi. Od ovog ukupnog broja, kod sedam osoba odrasle dobi i jednog djeteta otkrivene su povišene vrijednosti šećera u krvi. 
Svi novootkriveni dobili su pomoć i upute stručnog medicinskog tima KB-a Sveti Duh. Zainteresirani građani su, osim kontrole, mogli dobiti i besplatne savjete dijabetologa i nutricionista koji su im bili na raspolaganju.

Akcija je izazvala izniman medijski interes, te su iz Zagrebačkog dijabetičkog društva uputili zahvalu svima koji su bili uključeni u ovu akciju i na razne načine pomogli u  šrirenju svijesti o šećernoj bolesti.

U Hrvatskoj je 2021. godine, prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327.785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko pola milijuna.
 

Top