Papa Franjo primio članove Zagrebačkog orkestra ZET-a

05. listopada 2022.

Papa Franjo primio članove Zagrebačkog orkestra ZET-a

Papa Franjo primio članove Zagrebačkog orkestra ZET-a

Papa Franjo primio je 28. rujna u Vatikanu u audijenciju članove Zagrebačkog orkestra ZET-a.

Članovi orkestra tom su prilikom Svetom Ocu uručili fotografiju orkestra s posvetom, monografiju ZET-a povodom 130 godina postojanja ZET-a d.o.o. te album Serbus!, a što je arhivirano u Vatikanskom (papinskom) muzeju.

U petak, 30. rujna, Orkestar je u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu, još jednim koncertnim nastupom u nizu obilježio velikih 95 godina postojanja i neprekidnog djelovanja, a koje je bilo ukomponirano u obilježavanje blagdana sv. Jeronima te ujedno i dana Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu. 
Orkestar je glazbeno uveličao svečano misno slavlje i nakon misnog slavlja održao koncert klasične glazbe. Koncertu je nazoćio rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima don Đurin s 30-tak ostalih rektora, svećenika i redovnika, mons. Błachowiak - savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom Tajništvu Svete Stolice, gđa Zupičić - diplomantica Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, gosp. Žontar - veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici. 
Također, protokolarno su održani sastanci i druženja s mons. Błachowiak - savjetnikom nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom Tajništvu Svete Stolice, s diplomanticom Pri Svetoj Stolici gđa. Župičić, s rektorom Papinskog hrvatskog zavoda don Đurinom i s upraviteljem Domus Croata gosp. Martinovićem. 

Zagrebački orkestar ZET-a reprezentativni je orkestar Grada Zagreba, promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu. Dobitnik je dijamantne diplome Hrvatskog sabora kulture za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture te Medalje Grada Zagreba, kao zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje 95 godina. 

Ovo prekrasno predstavljanje Zagreba i Republike Hrvatske izvan granica Lijepe Naše otvorilo je brojne prilike za jačanje i unapređenje međunarodne kulturne suradnje, a što je jedan od glavnih ciljeva Zagrebačkog orkestra ZET-a.

Top