Potpisani sporazumi o suradnji na projektu nabave autobusa na vodik

04. ožujka 2021.

Potpisani sporazumi o suradnji na projektu nabave autobusa na vodik

Potpisani sporazumi o suradnji na projektu nabave autobusa na vodik

Danas su u Autobusnom pogonu Podsused,  između Grada Zagreba i INA-e te Grada Zagreba i Zagrebačkog električnog tramvaja, potpisani sporazumi o suradnji na projektu nabave autobusa na tekući vodik te izgradnju prateće infrastrukture.
 
Potpisinici Sporazuma su bili zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelena Pavičić Vukićević, članovi Uprave INA-e, gospodin Niko Dalić i gospodin Darko Markotić te predsjednica Uprave ZET-a, gospođa Ljuba Romčević Žgela.
 
Predsjednica Uprave ZET-a, gospođa Ljuba Romčević Žgela, prilikom uvodnog obraćanja, naglasila je kako Grad Zagreb i ZET prate sva tehnička dostignuća temeljem čega su prijašnjih godina nabavljeni autobusi na stlačeni prirodni plin uz izgradnju prateće infrastrukture. U tijeku su također aktivnosti na nabavi novih električnih autobusa, a današnjim potpisivanjem sporazuma napravljen je dodatan iskorak prema zaštiti i očuvanju okoliša.
 
Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, gospođa Mirka Jozić, istaknula je kako je riječ o hvalevrijednom projektu i velikom iskoraku jer ovo je samo početak masovne primjene vodika na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske čime se stvara jedno novo tržište za ovaj energent budućnosti. Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET, u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija. Gospođa Jozić je naglasila kako ovaj projekt ne doprinosi samo Gradu Zagrebu, već i nacionalnim energetskim i klimatskim ciljevima sukladno zadanim planovima.
 
U ime INA – Industrija nafte d.d., član Uprave, gospodin Niko Dalić, izrazio je zadovoljstvo što su Grada Zagreb i ZET prepoznali prednost vodika te što će se on koristiti kao pogonsko gorivo za vozila javnog gradskog prijevoza, čime su zajedno s INA-om postali pioniri tzv. vodikove unije.
 
„Provedba ovog projekta direktno doprinosi ne samo Gradu Zagrebu, već i nacionalnim energetskim i klimatskim ciljevima, pa tako imamo jednu pozitivnu povratnu vezu, svojevrsni win-win između Grada i države u smislu direktnih koristi za građane našeg grada a i ispunjenja vrlo zahtjevnih ciljeva koje smo kao zemlja članica preuzeli u kontekstu promicanja čistog i održivog prometa. Grad Zagreb je nedavno pokrenuo proces sveobuhvatne revizije i usklađenja svih energetskih i klimatskih politika Grada s nadolazećim Europskim klimatskim zakonom, jer smatramo da daljnji razvoj Grada mora biti u skladu s ciljem očuvanja klime našeg planeta. Zeleni plan za Europu, kao i nikad veća dostupna sredstva u narednom periodu 2021. – 2027., trebaju i moraju biti temelj za snažni investicijski ciklus na cjelokupnom području Grada Zagreba – temeljen na zelenim i čistim tehnologijama“, kazala je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelena Pavičić Vukićević.
 
Temeljem Zaključka o prijavi projekta primjene vodikovih tehnologija na otvoreni poziv „Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking Projekt Development Assistance – FCH JU PDA“ (Službeni glasnik Grada Zagreba broj 6/20), Grad Zagreb je uspješno prijavio projekt iz područja čiste urbane mobilnosti, točnije čistog javnog gradskog prijevoza zajedno s partnerima projekta „INA Vodik“, koji Grad Zagreb provodi od 2018. zajedno s INA-om d.d. i Zagrebačkim električnim tramvajem d.o.o.
 
Projekt se tiče detaljne analize postojećeg stanja i sveobuhvatne pripreme za uvođenje autobusa na vodik u javni gradski prijevoz, zajedno sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom (punionice i spremišta za vodik, prateća oprema, dobava vodika, razrada sveobuhvatnog poslovnog modela, itd.), a sukladno Akcijskom planu energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Zagreba. Između 38 pristiglih prijava, Grada Zagreb je zajedno s 10 ostalih regija na području Europske unije, pozitivno je ocjenjen i dobio je, u skladu s pravilima otvorenog poziva, tehničku pomoć koju će pružati predodabrana konzultantska tvrtka „Element Energy“ iz Ujedinjenog Kraljevstva, u potpunosti financirana od strane FCH JU, bez ikakvih financijskih troškova za Grad Zagreb.
 
S ciljem uređenja međusobnih odnosa tijekom razdoblja provedbe ovog projekta, Grad Zagreb, Zagrebački električni tramvaj d.o.o. i INA – Industrija nafte d.d. sklapaju međusobne Sporazume o zajedničkoj suradnji s ciljem zajedničkog rada na uvođenju vodika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski učinkovita vozila u prometnom sektoru na području Grada Zagreba te poticanju razvoja tržišta vodika u Republici Hrvatskoj.

Top