Prljavci u tramvaju najavili dvodnevni glazbeni spektakl

Prljavci u tramvaju najavili dvodnevni glazbeni spektakl
Jedan od najznačajnijih i najdugovječnijih glazbenih sastava u Hrvatskoj, "Prljavo kazalište" na sceni je više od 40 godina, a ove godine se navršava i 30 godina od antologijskog koncerta na tadašnjem Trgu Republike, 17. listopada 1989., kada se prema nekim procjenama, okupilo više od 250.000 posjetitelja.

Tim povodom Prljavci pripremaju dvodnevni koncertni spektakl koji će se održati 18. i 19. listopada u zagrebačkoj Areni, a taj glazbeni spektakl novinarima je najavljen u utorak, i to u našem tramvaju tipa 101, kakav je nekad vozio 80-ih godina. Za ovu posebnu vožnju vladao je veliki novinarski interes zbog čega su jedna kola tramvaja bila premala.

Jasenko Houra i Mladen Bodalec napomenuli su kako su ovom linijom od Dubrave do Trga nekada svakog dana putovali do grada, u školu ili na tulume. Tramvaj stoga nije odabran slučajno za najavu ovog velikog događaja jer vožnja tramvajem od predgrađa do centra Zagreba ujedno simbolizira i njihov put od kvartovskog do kultnog benda čija je glazba obilježila zadnjih 40 godina domaće scene.

“Neke naše pjesme, pogotovo one na albumu "Crno bijeli svijet", nastale su upravo u tramvaju. Bile su to uglavnom noćne vožnje u kojima sam, vozeći se s jednog na drugi kraj Zagreba imao mira i inspiracije”, rekao je osnivač i "spiritus movens" benda Jasenko Houra.

Zanimljivo da je pjevač Mladen Bodalec na legendarni koncert koji je prije 30 godina održan na Trgu stigao tramvajem.

"Istom ovakvom starom 11-icom krenuo sam sa stanice u Dubravi i na Trg došao u ranim popodnevnim satima. A tramvajem sam se inače vozio iz noćnih izlazaka iz Saloona. U to vrijeme ljudi su u tramvaju znali pjevati "Ružu hrvatsku" i atmosfera je bila kao kad navijači idu s utakmice", prisjetio se pjevač Mladen Bodalec. 

Promotivna vožnja starom "jedanaesticom" završena je na Trgu bana Jelačića, mjestu na kojem je održan najveći koncert u povijesti Hrvatske. U društvu Prljavaca, čiji je nastup uvršten i u TV kalendar, neizbježna su bila sjećanja na tu davnu '89. godinu, ali i osjećaj ponosa što ove glazbene ikone i danas osjećaju povezanost sa ZET-ovim tramvajima, kao jednim od najprepoznatljivih zagrebačkih simbola. 
Top