Testiranje električnog autobusa HIGER

16. prosinca 2022.

Testiranje električnog autobusa HIGER

Testiranje električnog autobusa HIGER

Prateći suvremene razvojne trendove, a nastavno na nedavno testiranje autobusa na vodik, ZET će u razdoblju od 16. do 23. prosinca provoditi testiranje autobusa na električni pogon proizvođača HIGER. Kako se pri daljnjim nabavkama vozila, sukladno direktivama Europske unije očekuje nabava autobusa s nulta emisijom, testiranja su dobar način za upoznavanje s novim tehnologijama te njihovim prednostima i eventualnim nedostatcima.
 
Na ovom testu riječ je o autobusu na električni pogon tvrtke HIGER, jednom od najvećih proizvođača autobusa s proizvodnim kapacitetom od 35 tisuća vozila godišnje. Tvrtka niz godina razvija autobuse na električni pogon u suradnji s tvrtkama Siemens, ZF, Wabco, Actia itd., a vozila su usklađena s Europskim standardima. U prethodnih 6 godina u Europu su isporučili više od 50 električnih autobusa. Prethodno je testiranje ovog autobusa obavljeno u Sofiji, a nakon Zagreba autobus će nastaviti put radi testiranja u Ljubljani i Torinu, što puno govori o interesu europskih metropola za vozilima navedenog proizvođača.
 
U ZET-u je na testu niskopodni autobus dužine 18 metara koji umjesto baterije, za spremanje energije koristi superkondenzatoro kapaciteta 108 kWh. Kapacitet broja putnika iznosi 138 putničkih mjesta, od čega 45 sjedećih, a 93 su stajaća. Autobus će se u ZET-ovom Autobusnom pogonu Podsused puniti putem sporog punjača, no inače je predviđena mogućnosti punjenja i ultra brzim istosmjernim punjačima pomoću pantografa na samoj trasi. Predviđena potrošnja električne energije uvelike ovisi o konfiguraciji trase, načinu eksploatacije vozila, kao i o vanjskoj temperaturi koja uvjetuje korištenje klimatizacijskog sustava ili sustava grijanja putničkog prostora. Prema podacima proizvođača,  pri opterećenju vozila od 4,5 tone, u optimalnim uvjetima potrošnja iznosi oko 1,3 kWh/km, dok u nepovoljnijim uvjetima na trasi i uz korištenju sustava za grijanje/hlađenje vozila, potrošnja može porasti i do 2,5 kWh/km.
 
Primarni cilj primjene ovakve pogonske tehnologije je ekološka komponenta, tiši rad i manje vibracije unutar vozila čime se doprinosi udobnosti putovanja. Dodatna prednost za pružatelje usluge javnog prijevoza poput ZET-a je i smanjenje troškova održavanja, s obzirom da ovakvi autobusi u odnosu na autobuse pogonjene fosilnim gorivima ne zahtijevaju servisne aktivnosti koje su uobičajene na autobusima na fosilna goriva.
 
Autobus će u navedenom razdoblju, bez putnika simulirati kretanje trasama ZET-ovih redovnih linija. Karakteristike linija su itinerski brdske i ravničarske jer je cilj testirati vozilo u različitim uvjetima eksploatacije kako bi se prikupilo čim više podataka o njegovim prednostima i nedostacima.
 
Na ovaj način ZET se intenzivno priprema za primjenu novih tehnologija kako bi potvrdio status suvremenog javnog prijevoznika, a Grad Zagreb dodatno podigao kvalitetu života u Zagrebu kroz ekološki neutralni javni gradski prijevoz.

Top