Zagrebački orkestar ZET-a na Međunarodnom festivalu puhačke glazbe

22. travnja 2022.

Zagrebački orkestar ZET-a na Međunarodnom festivalu puhačke glazbe

Zagrebački orkestar ZET-a na Međunarodnom festivalu puhačke glazbe

U Szigetváru u Republici Mađarskoj, od 22. do 24. travnja održava se Međunarodni festival puhačkih orkestara, na kojem će Zagrebački orkestar ZET-a, kao jedini pozvani orkestar iz Hrvatske, kulturno predstaviti Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Organizator festivala je Puhački orkestar Nikole Zrinskog Grada Szigetvára, s kojim Zagrebački orkestar ZET-a ima razvijenu uspješnu suradnju. Uz posebnu pažnju prema hrvatskom repertoaru i suvremenoj interpretaciji glazbe za puhačke ansamble, Zagrebački orkestar ZET-a je pripremio program sastavljen od jazz standarda, filmske glazbe i poznatih pjesama posvećenih Zagrebu.

Orkestar će sudjelovati i u mimohodu sudionika festivala koji će se održati u subotu s početkom u 11 sati ulicama grada Szigetvára. U mimohodu orkestar će izvoditi poznate hrvatske koračnice: “Serbus Zagreb”, “Na Sleme”, “Pozdrav s Jadrana” “Moja domovina”, “U boj u boj”, “Gardijska”, “Dubrovnik”. U subotu u 16 sati zajedničko je sviranje svih orkestara sudionika festivala na Trgu Zrinskog (Zrínyi teren), nakon čega će orkestri marširati do koncertne dvorane kulturnog centra (Vigadó) gdje slijedi koncertni dio programa.

U nedjelju za Zagrebački orkestar ZET-a predviđeno je izvođenje kompozicije U boj, u boj, Ivana pl. Zajca iz opere Nikola Šubić Zrinski, i to na povijesnoj lokaciji – na zidinama starog Szigeta s početkom u 11 sati. Navedeno će svojim dolaskom uveličati i popratiti Neven Marčić, konzul iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu.

Uz to što koncertnim programom Zagrebački orkestar ZET-a promovira hrvatsko glazbeno stvaralaštvo izvan granica Republike Hrvatske, ovakvo gostovanje otvara i brojne prilike za jačanje i unaprjeđenje međunarodne suradnje, što je jedan od glavnih ciljeva Orkestra.

Top