EU projekti

U sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova Europske unije provodi se Operativni program pod nazivom „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje od 2014. do 2020. godine, čiji su ciljevi povezanost i mobilnost, razvoj i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš u svrhu promicanja održive regionalne i lokalne mobilnosti te povećanja broja putnika u javnom prijevozu.

Ciljevi svakog suvremenog prijevoznika, kao i ZET-a, uz odgovornu upravljačku politiku jest i osiguravanje kvalitetne održive usluge i prometne povezanosti svih gradskih predjela uz visoku razinu sigurnosti i ekološke prihvatljivosti u skladu s europskim standardima. 

Predstavljena nova 22 autobusa autobusa u sklopu projetka "Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o."


Nova 22 autobusa, od Ugovorom predviđenih 29 autobusa, predstavljena su u četvrtak, 25. lipnja 2020. godine  u ZET-ovom autobusnom pogonu u Podsusedu.
Riječ je o 14 poluniskopodnih autobusa proizvođača IVECO, model Crossway LE, kapaciteta 29 + 60 putničkih mjesta, te o 8  od 15 ugovorenih niskopodnih autobusa proizvođača MAN, model Lion´s City, kapaciteta 33 + 48 putničkih mjesta.

Autobusi su nabavljeni temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.“ u vrijednosti od 55.836.012,50 kuna koji je potpisan u siječnju prošle godine, a sufinanciran je s 85 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok se 15 posto sufinancira iz proračuna Republike Hrvatske.

Na predstavljanju autobusa, nazočnima su se obratili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela, koji su izrazili zadovoljstvo što se obnavlja vozni park.
 
„Ovo je standard organiziranog javnog prijevoza kojeg dižemo na još višu razinu. Novi autobusi jamče vožnju u boljim i kvalitetnijim uvjetima, a putnicima želim sigurnije i udobnije putovanje te ih pozivam da poštuju epidemiološke mjere koje su propisali Nacionalni i Gradski stožeri civilne zaštite“, kazao je gradonačelnik Bandić.

Povećavanje usluge kvalitete javnoga gradskog prijevoza je najvažniji strateški cilj ZET-a, a dostupnost usluge svim kategorijama putnika i ekološka prihvatljivost temeljne su smjernice daljnjeg poslovanja.

„Zahvaljujući nadležnom Ministarstvu i Središnjoj agenciji za financiranje projekata Europske unije uspjeli smo nabaviti ove autobuse čime će našim putnicima biti osigurati dostupniji prijevoz. Polovicom srpnja stiže i preostalih sedam ugovorenih niskopodnih autobusa proizvođača MAN“, kazala je predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Žgela te dodala kako će novi autobusi voziti samo na području Grada Zagreba s obzirom da su financirani sredstvima a iz EU fondova.

Zahvaljujući motorima Euro 6, novi autobusi visokog su ekološkog standarda koje odlikuje izrazito niska emisija štetnih plinova, a uz to su opremljeni pristupnim platformama za jednostavniji i lakši ulazak osobama s invaliditetom, te su klimatizirani i opremljeni video nadzorima.
   
ZET će nastaviti s aktivnostima na osuvremenjivanju svog voznog parka kako bi osigurao čim kvalitetniji, sigurniji i udobniji prijevoz putnika.


Potpisan Ugovor za 1. fazu modernizacije tramvajske infrastrukture


Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za 1. fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u Gradu Zagrebu, potpisan je u ponedjeljak,  10. lipnja 2019. godine u zgradi Gradske uprave.

Ugovor su, u prisutnosti gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, potpisali Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Ljuba Žgela, direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) .

Projekt „1.faza modernizacije tramvajske infrastrukture u gradu Zagrebu“ obuhvaća radove na modernizaciji 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8194 metra, modernizaciju tri ispravljačke stanice (Patačićkina, Daničićeva i Zvijezda), te izradu Studije razvoja tramvajskog prometa grada Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 259.632.826,46 kuna, od toga bespovratna sredstava iznose 207.518.294,28 kuna. Iz kohezijskog fonda planira se sufinancirati 85 posto odnosno 176.390.550,14 kuna bespovratnih sredstava, a 15 posto, odnosno 31.127.744,14 kuna iz državnog proračuna. Trajanje projekta je do kraja 2023. godine.

 "Ovo je važan događaj za ZET i Grad Zagreb", rekla je direktorica  ZET-a Ljuba Žgela i podsjetila kako su već potpisana dva ugovora za   financiranje. "Riječ je o nabavci 15 autobusa iz 2017. vrijedan 42,5 milijuna kuna (od čega 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava) te ugovor iz siječnja ove godine kojim se osigurala kupnja 29 novih autobusa u vrijednosti 55,8 milijuna kuna (od čega 44,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava)", istaknula je Žgela te najavila kako su već u pripremi i novi projekti za period 2021.-2027. godine, vezani uz modernizaciju tramvajske infrastrukture u Gradu Zagrebu. 

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako današnje potpisivanje Ugovora jamči daljnji kvalitativni razvoj voznog parka ZET-a, ali i poručio kako je ovo potvrda dobre suradnje između Grada Zagreba i Vlade RH.
"U dogovoru s premijerom, do konca lipnja ćemo održati zajednički sastanak na kojem ćemo razgovarati o nekoliko strateških projekata za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku. Pritom mislim na dječju bolnicu, Imunološki zavod, tračničku vezu od Kvaternikovog trga do zračne luke, Apis, projekt Zagreba na Savi i izgradnju novih niskopodnih tramvaja", najavio je gradonačelnik.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako je ulaganje u postojeću infrastrukturu osnova za daljnju modernizaciju javnog voznog parka. 
"Svi gradovi koji vode računa o prometnoj infrastrukturi već imaju spremne projekte, a Grad Zagreb u tome prednjači", kazao je ministar Butković te najavio kako će uskoro biti još potpisivanja ovakvih i sličnih ugovora.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric zahvalio se Gradu Zagrebu i ZET-u na suradnji i partnerskom odnosu. 
"Zadnjih šest mjeseci potpisana su čak tri ugovora sa Gradom Zagrebom – nabavka 29 autobusa, financiranje izgradnje Rotora te današnji Ugovor o modernizaciji tramvajskog prometa", podsjetio je Petric te poručio kako su projekti vezani za autobusni i tramvajski promet najvidljiviji svim građanima. 

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o."

 
 U zagrebačkoj Gradskoj upravi, 29. siječnja 2019. godine, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.".  

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. Ljuba Žgela.

Ukupna vrijednost projekta/Ugovora je oko 55.836.000 kuna, od čega ukupna bespovratna sredstva za nabavu 29 novih autobusa iznose 44.668.810 kuna.

Ovaj ugovor je drugi po redu u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u. Godine 2017. nabavljeno je 15 autobusa koji danas voze po gradu, a na njima je oznaka strukturnih fondova. 

"Kada se napravi sinergija onda se naprave dobre stvari. Ovo je samo jedan od projekata s Vladom RH, a slijedi nam i povezivanje zračne luke Franjo Tuđman s centrom grada tramvajskom linijom", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. 

Svi potpisnici Ugovora izrazili su nadu kako će ovaj projekt doprinijeti da se u budućnosti što više građana počne koristiti javnim prijevozom. 

"Ovo je još jedan poticaj Gradu Zagrebu za što kvalitetniji javni prijevoz u gradu. Autobusi su nam potrebni, a vozit će samo na području grada Zagreba, s obzirom na ugovor koji ZET ima s gradom", rekla je direktorica ZET-a, Ljuba Žgela.

Isporuka 29 novih autobusa očekuje se do kraja ove godine, a vozni park ZET-a s novim vozilima brojat će ukupno 439 autobusa.


Projekt "Nabava 15 autobusa za potrebe ZET-a"

Podružnica Zagrebački električni tramvaj u svrhu nabave i osuvremenjivanja putničkog voznog parka, aplicirala je na ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, s projektom za nabavu novih autobusa pod nazivom „Nabava 15 autobusa za potrebe ZET-a“ .

Nakon provedenog postupka, odabran je upravo projekt Zagrebačkog električnog tramvaja te se promptno i u skladu sa zakonskim propisima i okvirima Republike Hrvatske i Europske unije pristupilo realizaciji nabave novih autobusnih vozila, konkretno 5 klasičnih autobusa i 10 zglobnih autobusa.

"Nabava 15 autobusa za potrebe ZET-a" naziv je projekta kojeg je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a obuhvaća nabavu 10 zglobnih i 5 klasičnih autobusa za potrebe javnog prijevoza na području grada Zagreba, ukupne vrijednosti 42, 5 milijuna kuna.

Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova Europske unije i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U cjelokupnom su iznosu financirani svi tzv. prihvatljivi troškovi u iznosu nešto većem od 32 milijuna kuna. 85% sredstava potječe iz Kohezijskog fonda, a 15 % iz državnog proračuna. Preostale troškove podmirio je Zagrebački holding – podružnica ZET.

Ukupna vrijednost projekta
  • 42.480.634,50 kuna
Sufinancirani prihvatljivi troškovi
  • 32.034.750,00 kuna
85% prihvatljivih troškova sufinancirano je iz Kohezijskog fonda

15% prihvatljivih troškova sufinancirano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

Preostale, neprihvatljive troškove projekta financirala je Podružnica ZET.
 
Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program - Konkurentnost i kohezija Operativni program - Konkurentnost i kohezija
Top