06. kolovoza 2019.

Oko Jarunskog jezera na struju

Oko Jarunskog jezera na struju

Od subote, 3. kolovoza, turistička je ponuda ZET-a dopunjena još jednom e-linijom na kojoj prometuju jedinstvena vozila na električni pogon. Linija 360 Jarun, polazi sa stajališta Hrvatskog Sokola, unutar RSC Jarun te prometuje kružnom trasom oko jezera Jarun u dužini od 6320 metara, uz zaustavljanje na devet usputnih stajališta: Otok Univerzijade, Odbojka na pijesku, Skate park, Višeosjetilni park, Kajakaški prilaz, Softball, Malo jezero, Petrine i Hrgovići.

Na ovoj liniji vozila prometuju subotom, nedjeljom i blagdanima s polascima u 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 sati, a karte su dostupne kod vozača. Cijena vožnje po osobi iznosi 10 kuna, a vozilo može prevesti do 5 putnika. Vožnja traje 25 minuta i prilika je to za uživanje u laganoj vožnji za sve, od mlađih do starijih osoba, a poseban je to doživljaj i za djecu.

Podsjetimo kako je športsko rekreacijsko jezero Jarun izgrađeno kada je 1987. godine Zagreb dobio domaćinstvo Univerzijade. Dijelom je nastalo iz zaostalih zaobilaznih savskih voda, a dijelom nakon vađenja pijeska tijekom niza godina. Kad je jezero završeno uređene su plaže, veslačke staze, ugostiteljski objekti i drugi sadržaji. Od svog nastanka, Jarun Zagrepčanima služi kao kupalište. Jezero je okruženo Alejom Matije Ljubeka u kojoj su istaknuti svi ponajbolji hrvatski sportaši – od Đurđice Bjedov Popović, Dražena Petrovića, Mate Parlova, Krešimira Ćosića pa do Blanke Vlašić i Ivice i Janice Kostelić. Sve o njima može se doznati na pločama istaknutim uz aleju.
Alejom Matije Ljubeka, uz Veliko jezero, nalazi se regatna staza i veslački klub a prolazi se i uz dva otoka, otok Trešnjevka i otok Univerzijade, s obalom spojeni mostovima, te također nude brojne sportske i rekreacijske sadržaje.

Rekreativci na Jarunu izvan sezone kupanja provode slobodno vrijeme vozeći bicikle, rolajući ili jednostavno roštiljajući u prirodi. Prije nekoliko godina nastao je višeosjetilni park, prvi takav park u Hrvatskoj, posebno prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, te osobama s invaliditetom. Tijekom vožnje pruža se odličan pogled na Arenu Zagreb, sportsku dvoranu izgrađenu 2009. povodom domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva. Osim toga, brojni ugostiteljski objekti čine Jarun i mjestom za noćne izlaske Zagrepčana i njihovih gostiju.

Top