Besplatan prijevoz 65 + od 1. lipnja

Besplatan prijevoz  65 + od 1. lipnja
Naše sugrađanke i sugrađani koji su navršili 65 godina starosti te imaju prebivalište u Gradu Zagrebu, temeljem izmjene Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zageba, pravo na besplatan prijevoz ZET-a ostvarivat će od 1. lipnja 2024.

Najčešća pitanja:
 
Kada će biti omogućen besplatan javni prijevoz osobama starijima od 65 godina?

Besplatan javni prijevoz za osobe starije od 65 godina bit će omogućen od 1. lipnja 2024. godine.
 
Tko ima pravo na besplatan javni prijevoz?

Pravo na besplatan javni prijevoz imat će sve osobe starije od 65 godina, a koje imaju prebivalište u Gradu Zagrebu.
 
Na koji način mogu koristiti besplatan javni prijevoz?

Za besplatno korištenje javnog prijevoza bit će potrebno imati pretplatnu kartu ZET-a ili koristiti mobilnu aplikaciju MojZET.
 
Nemam pretplatnu kartu ZET-a, gdje i kako ju mogu izraditi?

Pretplatnu kartu bit će moguće od 1. lipnja izraditi na prodajnim mjestima ZET-a (Ljubljanica, Črnomerec, Savski most, Dubrava, Dubec, Sesvete, Borongaj te u Pothodniku, Petrićevoj 4 i Zapruđu). Za njenu izradu bit će potrebno predati Zahtjev za izdavanje Pretplatne karte koji će biti dostupan na prodajnim mjestima i na internetskoj stranici www.zet.hr. Uz popunjen Zahtjev bit će potrebno priložiti odgovarajuću fotografiju i presliku prednje strane osobne iskaznice te dati na uvid osobnu iskaznicu. Cijena izrade pretplatne karte iznosi 3,98 eura.
 
Što ako umjesto fizičke pretplatne karte za besplatan prijevoz želim koristiti mobilnu aplikaciju MojZET?

Za korištenje pretplatne karte unutar mobilne aplikaciji MojZET, prethodno je potrebno aplikaciju preuzeti na mobitel putem trgovina Google play ili App store i registrirati se unutar aplikacija. Zatim je procedura ista kao i za izradu pretplatne karte, odnosno potrebno je doći na prodajno mjesto ZET-a, priložiti Zahtjev, odgovarajuću fotografiju te dati na uvid osobnu iskaznicu. Izrada virtualne pretplatne karte u aplikaciji MojZET se ne naplaćuje.
 
Što ako već imam pretplatnu kartu ZET-a?

Korisnici koji već imaju pretplatnu kartu ZET-a ne trebaju izrađivati novu. Kako bi im se na postojeću pretplatnu kartu pridružio kupon za besplatan javni prijevoz, trebaju se od 1. lipnja javiti na prodajna mjesta ZET-a gdje će priložiti pretplatnu kartu te dati na uvid važeću osobnu iskaznicu.
 
Što ako već imam virtualnu pretplatnu kartu u aplikaciji MojZET?

Ukoliko već koristite aplikaciju MojZET umjesto fizičke pretplatne karte, postupak je isti kao što je to prethodno navedeno za korisnike koji već imaju fizičku pretplatnu kartu.
 
Koliko vrijedi kupon za besplatan prijevoz?

Valjanost kupona teći će od prvog dana u mjesecu njegovog preuzimanja te će vrijediti narednih 12 mjeseci.
 
Želim od 1.lipnja besplatno koristiti javni prijevoz, no da li se očekuju gužve na prodajnim mjestima zbog izrade pretplatnih karata u prvom razdoblju nakon 1. lipnja?

S obzirom da će navedenim pravom biti obuhvaćeno oko 160 tisuća građana Grada Zagreba, kako bi se izbjegle gužve na prodajnim mjestima ZET-a, od 1. lipnja do 30. rujna, uvedeno je razdoblje prilagodbe. Korištenje prijevozne usluge u navedenom razdoblju bit će omogućeno uz predočenje važeće osobne iskaznice u vozilima, a na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina. Izrada pretplatnih karata za nove korisnike, u slučaju povećanog broja zahtjeva na našim prodajnim mjestima, može potrajati nekoliko dana. Korisnici mogu odabrati da im se nakon izrade, pretplatna karta dostavi na kućnu adresu ili ju mogu preuzeti na prodajnom mjestu na kojem su predali Zahtjev ZET-a.
 
Trebam li kontroloru u vozilu dati osobnu iskaznicu na uvid?

U prijelaznom razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, kako biste konzumirali svoje pravo na besplatan prijevoz te kontrolorskom osoblju dokazali da ste stariji od 65 godina te kako imate prebivalište u Gradu Zagrebu, davanje osobne iskaznice na uvid počiva na međusobnoj suradnji i dobrovoljnog je karaktera.
 
Što ako samo već preuzeo/la kupon za besplatan prijevoz za ovu godinu po nekoj drugoj osnovi temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba?

Ako ste već preuzeli kupon za besplatan prijevoz za ovu godinu temeljem neke druge osnove sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, nije potrebno mijenjati svoj postojeći kupon do isteka valjanosti, odnosno do 31. prosinca 2024. godine.
 
Što ako sam već kupio/la godišnji kupon?

Nakon što ostvarite pravo na besplatni prijevoz prema novonastalim uvjetima, na prodajnom mjestu ZET-a na Ljubljanici (Ozaljska 105, radnim danom od 7-15 sati) bit će omogućen povrat novčanih sredstava za preostalo razdoblje valjanosti kupljenog godišnjeg kupona.
 
Utječe li prihod na ostvarivanje prava na besplatan javi prijevoz osobama starijim od 65 godine?

Ne, prihod ne utječe na ostvarivanje prava. Uvjet za ostvarivanje prava je prebivalište u Gradu Zagrebu i navršenih 65 godina života.
 
Kome se mogu obratiti ako imam dodatna pitanja?

Za dodatne informacije možete posjetiti naša prodajna mjesta, poslati upit na javnost@zet.hr ili nazvati broj pozivnog centra 072 500 400.


 
Top