Zagrebački holding d.o.o.
Mapa weba Interno-prijava Kontakti
Javni prijevoz u Zagrebu
tramvajima, autobusima, uspinjačom i specijaliziranim vozilima
 
 

89 godina autobusnog prijevoza u Zagrebu

Na današnji dan, davne 1927. godine započeo je organizirani javni autobusni prijevoz na području Grada Zagreba, za što je bila zadužena tvrtka „Autobus – promet“.

Promet je tekao na samo dvije linije. Putnici su se prevozili od Akademskog trga do Savskih kupališta te od Akademskog trga, preko Podsuseda do Samobora, sa svega tri autobusa marke Lancia, koji su mogli primiti 30 putnika.

Od puštanja u promet prvih autobusa u prvoj je godini prometna mreža proširena na osam autobusnih linija, uvođenjem Opelovih autobusa. Sve linije imale su polazno stajalište na Zrinjevcu, osim linije sa Jelačićeva trga za Gornji grad.

Uprava Zagrebačkog električnoga tramvaja u potpunosti preuzima gradski autobusni promet 20. travnja 1931. godine, od tvrtke „Autobrzovoz“, a koju je prethodno otkupila Gradska štedionica u čijem je sastavu tada bio ZET.

Vozni park brojao je 30 autobusa kojima je isprva nastavljen promet na šest dnevnih i dvije noćne linije. Dužina linija iznosila je ukupno 9,6 km.

Spremište autobusa i prostor za popravak organiziran je u sastavu staroga tramvajskog spremišta uz Savsku cestu.

Danas ZET ima više od četiri stotine autobusa i putnike prevozi na 134 autobusne linije suvremenim i ekološki prihvatljivim vozilima.

Fotografije su najbolji podsjetnik na putovanje koje je započelo prije 89 godina, a koje se nastavlja današnjim vozilima potpuno drugačijih tehničkih karakteristika...