EU projekti

U sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova Europske unije provodi se Operativni program pod nazivom „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje od 2014. do 2020. godine, čiji su ciljevi povezanost i mobilnost, razvoj i unapređenje prometnih sustava prihvatljivih za okoliš u svrhu promicanja održive regionalne i lokalne mobilnosti te povećanja broja putnika u javnom prijevozu.

Ciljevi svakog suvremenog prijevoznika, kao i ZET-a, uz odgovornu upravljačku politiku jest i osiguravanje kvalitetne održive usluge i prometne povezanosti svih gradskih predjela uz visoku razinu sigurnosti i ekološke prihvatljivosti u skladu s europskim standardima. 
 

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 29 autobusa za ZET"

 U zagrebačkoj Gradskoj upravi, 29.. siječnja 2019. godine, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.".  

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. Ljuba Žgela.

Ukupna vrijednost projekta/Ugovora je oko 55.836.000 kuna, od čega ukupna bespovratna sredstva za nabavu 29 novih autobusa iznose 44.668.810 kuna.

Ovaj ugovor je drugi po redu u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavku novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u. Godine 2017. nabavljeno je 15 autobusa koji danas voze po gradu, a na njima je oznaka strukturnih fondova. 

"Kada se napravi sinergija onda se naprave dobre stvari. Ovo je samo jedan od projekata s Vladom RH, a slijedi nam i povezivanje zračne luke Franjo Tuđman s centrom grada tramvajskom linijom", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. 

Svi potpisnici Ugovora izrazili su nadu kako će ovaj projekt doprinijeti da se u budućnosti što više građana počne koristiti javnim prijevozom. 

"Ovo je još jedan poticaj Gradu Zagrebu za što kvalitetniji javni prijevoz u gradu. Autobusi su nam potrebni, a vozit će samo na području grada Zagreba, s obzirom na ugovor koji ZET ima s gradom", rekla je direktorica ZET-a, Ljuba Žgela.

Isporuka 29 novih autobusa očekuje se do kraja ove godine, a vozni park ZET-a s novim vozilima brojat će ukupno 439 autobusa.


Projekt "Nabava 15 autobusa za potrebe ZET-a"

Podružnica Zagrebački električni tramvaj u svrhu nabave i osuvremenjivanja putničkog voznog parka, aplicirala je na ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, s projektom za nabavu novih autobusa pod nazivom „Nabava 15 autobusa za potrebe ZET-a“ .

Nakon provedenog postupka, odabran je upravo projekt Zagrebačkog električnog tramvaja te se promptno i u skladu sa zakonskim propisima i okvirima Republike Hrvatske i Europske unije pristupilo realizaciji nabave novih autobusnih vozila, konkretno 5 klasičnih autobusa i 10 zglobnih autobusa.

"Nabava 15 autobusa za potrebe ZET-a" naziv je projekta kojeg je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a obuhvaća nabavu 10 zglobnih i 5 klasičnih autobusa za potrebe javnog prijevoza na području grada Zagreba, ukupne vrijednosti 42, 5 milijuna kuna.

Ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava, u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova Europske unije i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U cjelokupnom su iznosu financirani svi tzv. prihvatljivi troškovi u iznosu nešto većem od 32 milijuna kuna. 85% sredstava potječe iz Kohezijskog fonda, a 15 % iz državnog proračuna. Preostale troškove podmirio je Zagrebački holding – podružnica ZET.

Ukupna vrijednost projekta
  • 42.480.634,50 kuna
Sufinancirani prihvatljivi troškovi
  • 32.034.750,00 kuna
85% prihvatljivih troškova sufinancirano je iz Kohezijskog fonda

15% prihvatljivih troškova sufinancirano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

Preostale, neprihvatljive troškove projekta financirala je Podružnica ZET.
 
Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program - Konkurentnost i kohezija Operativni program - Konkurentnost i kohezija
Top