Velika posjećenost Dana otvorenih vrata ZET-a

18. rujna 2023.

Velika posjećenost Dana otvorenih vrata ZET-a

Velika posjećenost Dana otvorenih vrata ZET-a

Dani otvorenih vrata ZET-a protekli su u odličnoj atmosferi i uz ogroman interes javnosti. Tijekom vikenda, našu jedinstvenu manifestaciju posjetilo je preko šest tisuća sugrađana, mahom obitelji s djecom i zaprimili smo brojne pozitivne reakcije koje su nam poticaj da se ovakva manifestacija nastavi i ubuduće, jer posjetitelji su sa smiješkom napuštali trešnjevačku remizu.

Obilazak remize posjetiteljima bi započeo edukativnom, no i zabavnom vožnjom tramvajem kroz tramvajsko spremište iz 1936. godine,  gdje im je uz stručno vodstvo predstavljena povijest ZET-a i trešnjevačke remize, organizacija javnog gradskog prijevoza i modernizacija voznog parka, ali uz zanimljivosti poput priče o prvoj kondukterki ZET-a, Pauli Landsky, gradnji remize na Vurovćici, što je doprinijelo razvoju tog dijela Zagreba, ali i drugim zanimljivim anegdotama i informacijama.Najmlađi posjetitelji najviše su bili oduševljeni izloženim vozilima te su se spremno fotografirali u vozačkim kabinama uz radostan osmijeh kada bi pronašli tipku za zvono ili trubu.

Uz vozila koja su bila izložena na otvorenome, poput autobusa, kombi vozila za osobe s invaliditetom, čistaća tračnica i svih tipova tramvaja, kao i segmente tramvaja koje su znatiželjno proučavali ljubitelji tehnike, središnji dio manifestacije bila je tramvajska radionica. Njen interijer je interesantan sam po sebi zbog tramvaja koji se u njoj nalaze na servisu na povišenim platformama, no najviše pažnje privukle su jedinstvene makete tramvaja, posebice one veće makete poput modela NT 2200, prvog električnog tramvaja u Zagrebu, Ganzovog T50, ali i neizostavnog ZET-ovog M24, što su bili nezaobilazni punktovi za fotografiranje.  

Dane otvorenih vrata ZET-a posjetili su  i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i zastupnica u Gradskoj skupštini Marina Ivandić. Nakon vožnje tramvajem kroz spremište, u društvu predsjednika Uprave ZET-a Marka Bogdanovića obišli su sve dijelove manifestacije, vozila, tramvajsku tehniku, makete, a obišli su i tramvajsku radionu. Pohvalili su izložbeni koncept koji objedinjava edukaciju i razonodu, uz komentar kako izložba pokazuje svu kompleksnost tramvajske infrastrukture i bogatu kulturno-tehničku baštinu ZET-a.

Sve što je lijepo kratko traje, pa je tako i naša manifestacija završila u nedjelju u 17 sati.

Iz grada su se u spremišta povukli i muzejski modeli tramvaja, legendarna 101-ica i M24 koji su građane besplatno prevozili od Ljubljanice do gradskog središta, a nešto iza 17 sati, rampu za izlaz na Ozaljsku ulicu prošli su i zadnji posjetitelji uz zahvale i želju da se vidimo i dogodine.

Hvala svima na posjeti, a naša vrata ćemo vam zasigurno ponovno otvoriti uz neke nove sadržaje i zanimljivosti!


 

Top