Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o."

17. kolovoza 2022.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o."

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o."

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija˝, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otvorilo je u ožujku 2021. godine ograničen postupak dodjele bespovratnih sredstava pod nazivom „Drugi poziv za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza“.
 
Zagrebački električni tramvaj d.o.o. u svrhu osuvremenjivanja autobusnog voznog parka, u travnju 2021. godine aplicirao je na ograničeni postupak dodjele bespovratnih sredstava s projektom za nabavu novih autobusa pod nazivom ˝Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.ˇ.
 
Nakon provedenog postupka evaluacije, odabran je projekt Zagrebačkog električnog tramvaja, nakon čega je sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Ugovor su potpisali ministar Oleg Butković ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), g. Tomislav Petric te gđa. Ljuba Romčević-Žgela, predsjednica Uprave ZET-a. Ugovor je stupio na snagu 10. lipnja 2021.godine.
 
Ukupna vrijednost Projekta je 180.496.620,83 kn, od čega prihvatljivi troškovi iznose 144.397.296,66 kn. 85% prihvatljivih troškova, odnosno 122.737.702,16 kn sufinancirati će se iz Kohezijskog fonda, a 15% prihvatljivih te neprihvatljive troškove financirati će ZET.
Razdoblje provedbe Projekta je do kraja 2023.godine
 
Projektom će se nabaviti 65 novih autobusa visoke EURO VI norme čime će se pored povećanja kvalitete javnog gradskog prijevoza dodatno utjecati i na smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš. Ovom nabavom obavit će se zamjena, odnosno otpis 65 starijih autobusa niske EURO norme, a svi autobusi prometovati će na području Grada Zagreba.
 
Ovaj ugovor je treći po redu u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavu novih autobusa Gradu Zagrebu, odnosno ZET-u.

Podsjećamo kako je 2017. nabavljeno 15 autobusa EURO VI norme (10 zglobnih i 5 klasičnih autobusa), a 2019. godine nabavljeno je 29 novih autobusa EURO VI norme (15 niskopodnih i 14 poluniskopodnih autobusa). Svi nabavljeni autobusi imaju EU oznake vidljivosti te prometuju na području Grada Zagreba.
 
Projekt „Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.“ predstavlja nastavak obnove autobusnog parka ZET-a čime se svakako doprinosi povećanju kvalitete javnog gradskog prijevoza i očuvanju okoliša u gradu Zagrebu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost tvrtke ZET d.o.o.
EU fondovi ESF OP
Top