Nova Žičara Sljeme putnicima nudi impresivan pogled na Zagreb i njegovu okolicu.
Trasa Žičare duga je 5017 metara, a ima 84 gondole s po deset sjedećih mjesta. Gondole su s vanjske strane opremljene nosačem za  smještaj skija i sportske opreme. Vožnja od polazne postaje u Gračanskom dolju do vidikovca na Sljemenu traje 16 do 22 minute, ovisno o brzini vožnje, a može prevesti do 1500 putnika po satu 
Donja postaja se nalazi neposredno uz okretište tramvaja linije 15 (Mihaljevac - Gračansko dolje), u Gračanskom dolju, a u zoni žičare se nalaze i autobusna stajališta koja koriste autobusne linije 140 (Mihaljevac - Sljeme), 227 (Svetice - Gornji Bukovac - Gračansko dolje) i 233 (Mihaljevac - Markuševec). U dvije podzemne etaže donje postaje smještena je javna garaža s više od 200 parkirališnih mjesta, u kojoj je plaćanje parkinga moguće samo karticama na automatima za naplatu parkinga.
U prizemlju objekta smješteni su šalteri za prodaju karata i sanitarni čvor, te pristup zoni ukrcaja u gondole. Na prvom katu se nalazi spremište kabina i prostor za njihovo održavanje. 
Kutna građevina je smještena sjeverno od donje postaje, a od nje je udaljena 92 metra. Njena funkcija je omogućiti promjenu smjera trase žičare za oko 28 stupnjeva u odnosu na trasu stare žičare. Na njoj nije predviđen ukrcaj i iskrcaj putnika. Iz tehničkih razloga putna brzina smanjuje se prilikom promjene smjera na 2 m/s.
Međupostaja Brestovac namijenjena je ukrcaju i iskrcaju putnika te smještaju pogonskog stroja žičare Sljeme.
Trasa žičare završava na gornjoj postaji u sklopu koje se također nalaze šalteri za prodaju karata, sanitarni čvorovi, kontrolne sobe i drugi radni prostori žičare.
Trasa nove žičare je osvijetljena, pokrivena video nadzorom i audio sustavom. Širina koridora je 16 metara, ukupna nagibna duljina iznosi 5017 m, a visinska razlika između donje i gornje postaje je 754 metra. Na trasi žičare izgrađena je kutna građevina kao i međustanica Brestovac te 34 stupa, koji su visoki od 6,05 do čak 43,51 metra, ovisno o konfiguraciji terena.
 

Top