Nabavka rabljenih tramvaja iz Augsburga

23. kolovoza 2023.

Nabavka rabljenih tramvaja iz Augsburga

Nabavka rabljenih tramvaja iz Augsburga

Grad Zagreb i ZET intenzivno rade na modernizaciji voznog parka ZET-a, kako autobusnog, tako i tramvajskog, a što je jedan od prioriteta kako bi usluga prijevoza bila čim kvalitetnija. Do isporuke prvih novih niskopodnih tramvaja, za koje je 16. lipnja 2023. godine potpisan Ugovor između Grada Zagreba i društva Končar Električna vozila d.d., a kako bi se u međuvremenu osigurala održivost voznog reda i frekventnost polazaka, Grad Zagreb i ZET pristupili su nabavci rabljenih tramvaja temeljem otvorenog postupka javne nabave.

Temeljem provedenog natječaja, odabrana je ponuda iz njemačkog grada Augsburga, što je na tiskovnoj konferenciji u utorak, 22. kolovoza potvrdio gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević. 

Riječ je o 11 niskopodnih tramvaja tipa GT6-M, njemačkog proizvođača ADtranz, ukupne vrijednosti 2.700.000,00 eura.
Tramvaji imaju kapacitet od 154 putnika, od čega je 58 sjedećih mjesta, a također su opremljeni i rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom.

Navedeni su 2014. godine modernizirani, iznimno su očuvani i tehnički ispravni, a u prilog tome ide činjenica kako su u Augsburgu i dalje u redovnom prometu.

Isporuka prvog rabljenog tramvaja očekuje se već u rujnu, a do njegovog uključenja na redovne linije treba provesti homologaciju vozila, edukaciju servisnog i vozačkog osoblja, kao i opremanje vozila opremom za kontrolu i poništavanje karata te za nadzor i upravljanje prometom, što će potrajati nešto manje od mjesec dana.

Kupnja rabljenih vozila, u konkretnom slučaju tramvaja, uobičajena je kod gotovo svih prijevoznika u Europi i svijetu. Na ovaj način zamijenit će se najstariji tramvaji iz voznog parka ZET-a, jer su u prometu tramvaji stari i 50 godina, čije je održavanje iznimno zahtjevno, kao i nabavka rezervnih djelova.

 

Top