Prvi rabljeni tramvaj stigao iz Njemačke u Zagreb

01. prosinca 2023.

Prvi rabljeni tramvaj stigao iz Njemačke u Zagreb

Prvi rabljeni tramvaj stigao iz Njemačke u Zagreb

Iz njemačkog Augsburga u petak je stigao prvi rabljeni tramvaj na trešnjevačku remizu ZET-a.
 
"Drago mi je da možemo predstaviti prvi rabljeni tramvaj koji nam je noćas stigao iz Njemačke. Riječ je o prvom od 11 tramvaja koji će nam sukcesivno stizati idućih nekoliko mjeseci", kazao je novinarima na predstavljanju predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Ovaj tip tramvaja danas svakodnevno prometuje njemačkim gradovima poput Berlina, Muenchena, Frankfurta, Augsburga i Mainza. Nabavljeni tramvaj prošao je potpunu obnovu i modernizaciju te zadovoljava visoke prijevozniče standarde u Njemačkoj. Zbog postupka modernizacije koji je obuhvatio sve segmente vozila, njegovo stanje očuvanosti i ispravnosti je na razini znatno mlađih vozila i neosporno je kako će još dugi niz godina odgovarati zahtjevnim uvjetima svakodnevnog prijevoza i gradskog prometa općenito. Imajući u vidu da ovaj tip tramvaja i dalje svakodnevno prevozi milijune njemačkih građana, sigurni smo kako će zadovoljiti i naše potrebe i standarde prijevoza.

Tramvaj bi u promet trebao biti uključen tijekom ovog mjeseca, jer je prije toga potrebno obaviti proceduru tehničkog pregleda vozila od strane stručnog povjerenstva, ishođenje rješenja za prometovanje te edukaciju servisnog i prometnog osoblja.

"Rabljeni tramvaji koje nabavljamo iz Njemačke imaju dvije funkcije. Jedna je zamijeniti one najstarije modele, a drugo premostiti onaj period do dolaska novih tramvaja novijeg tipa", kazao je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović, dodavši kako trenutno u prometu imamo tramvaje koji su stari i 50 godina.

Osim 11 rabljenih tramvaja, Bogdanović je podsjetio i kako je s "Končarom" već potpisan ugovor o nabavi 20 novih niskopodnih tramvaja, a najavio je i kako očekuje da će iza Nove godine s Ministarstvom prometa biti potpisan "grant" o nabavi još 20 novih niskopodnih tramvaja.

"Govorimo, dakle, o ukupno 51 tramvaju koje ćemo u skoroj budućnosti nabaviti za potrebe Grada Zagreba", poručio je Bogdanović.                  

Top