Prvi tramvaj iz Augsburga uključen u promet

27. prosinca 2023.

Prvi tramvaj iz Augsburga uključen u promet

Prvi tramvaj iz Augsburga uključen u promet

Prvi od jedanaest ugovorenih niskopodnih tramvaja iz Njemačke uključio se danas u promet zagrebačkim ulicama.

Uključenju u promet prethodile su intenzivne pripreme, od tehničkog pregleda, ispitivanja vozila duž tramvajske mreže, ugradnje sustava za naplatu prijevoza i praćenje vozila te edukacije prometnog i servisnog osoblja od strane kolega iz Augsburga.

Uoči polaska na prvu redovnu vožnju, predstavnicima medija se na trešnjevačkoj remizi obratio predsjednik Uprave ZET-a, gospodin Marko Bogdanović istaknuvši kako se nada da će građani uživati u vožnji te kako je ovo dokaz da je ZET započeo podizati broj raspoloživih tramvaja u Zagrebu i to do dolaska novih niskopodnih tramvaja koji su naručeni i koji će stići tijekom 2025. godine.

Tramvaj se u 13.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića uključio na liniju 12, tako da su putnici imali priliku provozati se na relaciji Ljubljanica - Dubrava, gdje je diljem trase i na stajalištima izazvao pažnju i zanimanje sugrađana.  

Dojmovi prvih putnika su izuzetno pozitivni, a posebice su istaknuli očuvanost putničkog prostora i udobnost, dok je nekoliko putnika naglasilo kako je tramvaj i iznimno tih tijekom vožnje, posebice u odnosu na neke druge tipove tramvaja kojima ZET raspolaže.

Sukladno ugovoru, isporuka preostalih tramvaja očekuje se tijekom 2024. godine, a predviđeno je da tramvaji prvotno budu stacionirani na trešnjevačkoj remizi te će opsluživati linije 1, 2, 3, 5, 9, 11, 12 i 17.

Top