Potpisan ugovor o kreditu za financiranje izgradnje Žičare Sljeme

18. prosinca 2019.

Potpisan ugovor o kreditu za financiranje izgradnje Žičare Sljeme

Potpisan ugovor o kreditu za financiranje izgradnje Žičare Sljeme

U zagrebačkoj Gradskoj upravi u srijedu je potpisan Ugovor o kreditu za financiranje izgradnje Žičare Sljeme u iznosu od 537 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 2,75 posto na rok od 15 godina.

Ugovor su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktorica ZET-a Ljuba Romčević Žgela i predstavnici Kluba banaka u sastavu Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Zagrebačka banka.

Gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je kako je Gradska skupština odobrila zaduženje ZET-a, kao i davanje jamstva Grada Zagreba koji jamči za 80 posto iznosa kredita.

„Svugdje u svijetu, pa tako i u Zagrebu, svi kapitalni projekti se financiraju kreditima. Kada nemate dovoljno kapitala iz tekućih prihoda podižete kredit i tu nema nikakve filozofije. A kapital na tržištu ima cijenu. To je danas 2,75 posto“, kazao je gradonačelnik Bandić i dodao kako ćemo se iduće godine na Dan grada Zagreba voziti novom žičarom na Sljeme.

„Zagreb je jedina europska metropola koja ima planinu 10 kilometara od središnjeg trga i Svjetski skijaški kup na planini od 1.036 metara, a izgradnjom nove žičare bit će završena i posljednja, četvrta faza približavanja grada i građana Medvednici i obrnuto. Nova sljemenska ljepotica će obogatiti turistički potencijal Grada Zagreba i omogućiti pogled na grad iz ptičje perspektive“, naglasio je gradonačelnik Bandić te najavio stavljanje TV tornja na Medvednici u funkciju.

Direktorica ZET-a, Ljuba Romčević Žgela podsjetila je kako je ZET bio upravitelj i stare sljemenske žičare, koja je vozila 44 godine, od 1963. do 2007. godine.

„Stara žičara je bila daleko manjeg kapaciteta - oko 500 putnika na sat, što je stvaralo velike gužve i čekanja, naročito u zimskim mjesecima.
Nova žičara će prevoziti 1.500 putnika na sat te ćemo omogućiti svim građanima, izletnicima, rekreativcima i turistima, da kvalitetnije provedu slobodno vrijeme u prirodi", rekla je direktorica Žgela.

U ime predstavnika banaka predsjednik uprave PBZ-a Dinko Lucić napomenuo je kako je riječ o kunskom kreditu te da će svaka banka u istom omjeru, s 25 posto (odnosno 134,25 milijuna kuna), sudjelovati u kreditiranju izgradnje žičare. Naglasio je kako je projekt sljemenske žičare prepoznat kao značajan za obogaćivanje turističke ponude Grada Zagreb, ali i za ukupno poboljšanje kvalitete života njegovih građana.

Nova sljemenska žičara bit će puštena u rad 31. svibnja iduće godine, na Dan Grada Zagreba. Bit će duga 5.017 metara, imat će 84 kabine s po 10 sjedećih mjesta te će u jednom satu moći prevesti 1500 putnika. Vožnja do gornje postaje trajat će 16 minuta, brzinom od šest metara u sekundi. U sklopu žičare bit će izgrađen i objekt s podzemnim garažama, kao i ostalim sadržajem kojim će se upotpuniti cjelokupna ponuda za građane i goste Zagreba.

Top