Predstavljena zbirka priča o tramvajima “Šesnaestica”

19. prosinca 2023.

Predstavljena zbirka priča o tramvajima “Šesnaestica”

Predstavljena zbirka priča o tramvajima “Šesnaestica”

U ponedjeljak, 18. prosinca, u tramvajskoj radionici na trešnjevačkoj Remizi, predstavljena je zbirka priča za djecu “Šesnaestica”, autorice Martine Bartol Fruk.

Uz autoricu, na predstavljanju su bili nazočni suradnici, prijatelji, brojni mladi čitatelji kojima je knjiga namijenjena, te predstavnici izdavača Ibis grafike i predstavnici ZET-a.

Autorica knjige, Marina Bartol Fruk podsjetila je kako je točno prije 32 godine ova tramvajska linija prestala voziti zagrebačkim ulicama.  Kazala je i kako se cijeli život vozi tramvajem te je opisala kako je nastala ova zbirka priča. “Najprije je postojala radijska emisija “Šesnaestica” koju sam vodila, a zatim je nastala kazališna predstava “Remiza do Pariza”, temeljena na jednoj od priča iz ove knjige. Nakon toga su, jedna po jedna, nastale i druge priče o djeci koja se voze tramvajima i dobili smo ovu knjigu”, kazala je autorica te se zahvalila djevojčicama Maši, Zori, Loli i svoj drugoj djeci zbog kojih je knjiga napisana i kojima je namijenjena.

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović poželio je dobrodošlicu svim gostima te izrazio oduševljenje što je ovakav događaj organiziran baš na trešnjevačkoj Remizi.

“Posebno mi je drago što u publici vidim veliki broj djece. Jednom je slavni engleski pisac Neil Gaiman rekao kako je knjiga san koji držite u ruci. Nadam se da će  i ovi klinci s našim ZET-om uživati u svojim snovima koje će im nadahnuti Martinini junaci i tramvajske linije koje su sastavni dijelovi njihovih života”, kazao je Marko Bogdanović. 

Nakon osvrta na sadržaj knjige i predstavljanja suradnika koji su pripomogli da knjiga bude objavljena, urednik u nakladničkoj kući "Ibis grafika" Krešimir Krnic posebno se zahvalio ZET-u na sjajnoj suradnji koji je prihvatio ideju da se promocija zbirke održi u Tramvajskoj radionici.

Promocija knjige prerasla je u prekrasnu večer ispunjenu emocijama, posebno kada su izvatke iz knjige čitale djevojčice Maša Kraljić i Zora Razum. 

Top