ZET dezinficira vozila tri puta dnevno

13. ožujka 2020.

ZET dezinficira vozila tri puta dnevno

ZET dezinficira vozila tri puta dnevno

Obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, a temeljem preporuke Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Zagrebački električni tramvaj je od petka, 13. ožujka intenzivirao mjere za sprječavanje širenja zaraze te će se svakodnevno vršiti dezinfekcija svih vozila, i to tri puta dnevno.
 
Napominjemo kako je ZET otpočetka izbijanja krize poduzeo niz preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa te je vlastitim kapacitetima svakodnevno pojačano čistio vozila koristeći dezinfekcijska sredstva koja, prema navedenoj deklaraciji, uništavaju bakterije, gljivice i viruse. Osim klasičnog načina nanošenja, dezinfekcijska sredstva nanosimo i raspršivanjem po cijeloj unutrašnjosti vozila tlačnim prskalicama.
 
Mjere koje je dosad poduzeo ZET radi prevencije širenja koronavirusa:
 
- osigurao dezinfekcijski sapun pranje ruku i sredstva za dezinficiranje ruku za sve radnike
 
- osigurao zaštitna sredstva za sve radnike koji imaju doticaja s putnicima i vozilima
 
- osigurao dovoljne količine dezinfekcijskog sredstva za dezinficiranje površina
 
- osigurao opremu za efikasnije dezinficiranje vozila
 
- edukacija radnika i putnika putem plakata o mjerama zaštite od koronavirusa koji su u svim vozilima ZET-a istaknuti na vidljivim mjestima.
 
Naglašavamo kako se našim vozilima, terminalima i prodajnim mjestima svakodnevno koristi stotine tisuća građana, koje servisira oko 4.000 radnika ZET-a te ćemo se i ubuduće pridržavati svih preporuka koje izdaju nadležna tijela, a radi smanjenja rizika od širenja ove zarazne bolesti.

Obzirom na dosad poznate činjenice o širenju koronavirusa, Ministarstvo zdravstva savjetuje da se pridržavamo uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od zaraznih bolesti:

- često perite ruke, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom,
- ruke perite sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
- kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
- izbjegavajte bliske kontakte s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; imaju povišenu temperaturu i kašlju
- ukoliko kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristite kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirujte oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno operit ili dezinficirajte ruku nakon kontakta s bolesnikom;
- izbjegavajte bliske kontakte sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama

Odgovore na najčešća pitanja o bolesti uzrokovanom novim koronavirusom možete pronaći ovdje, ave informacije o koronavirusu građanima su dostupne i na brojevima telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 091 4683 032 i 099 4683 001 svaki radnim danom od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci vezano uz koronavirus.

Top